Lesestoff for deg som elsker campinglivet

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.

Av: Bjarne Eikefjord
Bobil og Caravan magasinet, nr 6 Desember 2021

Campingvogna i vinterdvale

Noen stenger campingvogna helt av og lar vinteren herje som den vil. Andre ønsker å bruke vogna også i vintersesongen, som kan gi mange flotte natur opplevelser. Stadig flere campingplasser holder vinteråpent, så mulighetene er mange. Men uansett dvale eller bruk, campingvogna krever stell og vinterforberedelser som de fleste andre kjøretøyer.

Camping vinterstid er nesten som hytteliv. Inne er det godt og varmt, selv om det blåser snøstorm rundt hjørnet. Moderne campingvogner er bygget for å være ute i allslags vær, med isolasjon og varmeutstyr som forvandler selv mange kuldegrader utenfor til behagelig varme innendørs. Men, det trengs en del jobb for å sikre en vintercampingsesong med gleder og ikke ergrelser. Første råd er å aldri legge en presenning over hele vogna og tro man har løst alle problemer. Presenningen vil samle opp all fuktigheten og stenge den inne i og rundt vogna. Det kan gi en makaber luktesansøvelse når vogna skal åpnes igjen til våren.

Effektive varmesystemer

Skal man bruke vogna vinterstid, er det også lurt å hekte av bendene på avløpsrør fra kjøkkenvaskekum og vaskeservant, slik at vannet har fri vei rett ut. Hvis ikke, vil vann i rørsystemet fryse til og effektivt plugge avløpene. Vintertelt eller spikertelt er en smakssak også litt avhengig av tykkelsen på lommeboka. Men det er ingen grunn til å la være å bruke vogna høst og vinter uansett. Med den varmekapasiteten som ligger i gassvarmeren, tar det stort sett rundt en liten halvtime å få temperaturen fra under minus 10 til pluss 15 inne i vogna. I tillegg finnes mange mer eller mindre kostbare duppeditter som via for eksempel mobiltelefon kan fjernstyres til å sette på strøm og varme i god tid før ankomst. Men noen gode råd kan være godt å ta med seg for å sikre at campingvogna kommer vel gjennom vinteren.

Trenger vedlikehold

En campingvogn trenger liksom en bil, også stell om den skal ønske eierne velkommen til en god sesong neste år Det er utrolig hvor fort og hvor mye grønske som legger seg rundt plateskjøter, vinduer og håndtak, og det bare i løpet av en kort sommersesong. Sur nedbør sørger for at det hele omtrent etses fast i fargelakken. Etter et par sesonger uten vask ser vogna ofte ut som et svartsmusket vrak som nærmer seg pensjonsalderen. Gasslangene må alltid ettergås. Allerede etter to-tre år begynner de ørsmå sprekkene å skape usikkerhet for lekkasjer som kan få dramatiske og tragiske konsekvenser. En lekk gasslange har omgjort mang en flott campingvogn til aske og noen ganger tatt med seg beboerne til steder man helst ikke ønsker å havne i utrengsmål. En gassalarm og røkvarsler sikrer at den som sovner, også våkner om og hvis uhellet skulle være ute.

Vann og såpe

Dette er det lett å gjøre noe med. God vask med såpevann gjerne med påfølgende polering med voks, hindrer groe og holder vogna pen og tett, år etter år. Det finnes mange såkalte vidundermidler til rengjøring av campingvogner. Gjerne til høyere priser jo mer vidunderlig reklamen påstår de skal virke. Men også her er det enkleste ofte det beste. Og det finnes knapt noe bedre til å vaske en campingvogn med enn god, «gammeldags» norsk grønnsåpe som fås kjøpt på 5 liters kanner til en rimelig penge. Og så godt som det dufter innendørs etter en skikkelig runde med grønnsåpe…

Gi teltet en runde også

Ikke alle har investert i såkalte «termotelt». Da kommer et skifte til vintertelt, noe mindre og med bedre avstaging for å motstå snø. Før sommerteltet tas ned, bør det også gis en solid grønnsåpevask for å fjerne møkk og belegg. Skyll godt og ta gjerne på ny impregnering på skjøter etter god lufttørking. Høytrykkspylere jobber både effektivt og bra, men hva med plateskjøter og vinduspakninger? Vann med 15-kilos trykk på disse stedene har ikke problemer med å trenge forbi både tetningsmasse og pakninger, med tragisk resultat for vegger i ettertid. Her er gjerne også det beste: Bruk hageslange med sprutpistol for jevn vannfordeling, og det hele blir rent og pent etter forutgående såpevask.

Vann fryser og ekspanderer

I skolens fysikktimer lærte vi at når vann fryser, ekspanderer det med stor kraft. Før kulda setter inn må derfor vannet tappes av vanntanker og det interne rørsystemet så ikke frosten skal sprenge for eksempel varmtvannsberederen. NB. Sjekk at vannet virkelig renner ut av denne. En ispropp i avløpet sørger raskt for at beredertanken sprekker, og da er det mange liter vann på avveie innvendig når varmegradene kommer tilbake. På toalettvaanntanken kan man berge seg ved rett og slett fylle frostveske for biler på tanken. En treliterskanne sikrer frostfrihet ned mot et par titalls minusgrader. Selve toalettanken tømmes og fylles med litt nedbrytningsveske og litt frostveske. Da skulle det være sikkert nok.

Strømbruk

Strømmen bør slås av, fortrinnsvis med hovedbryteren. Men OBS. Batteriet i en campingvogn uten ladestrøm selvutlader seg selv, mest i kaldt vær. Når ladespenningen synker, fryser til sist batterisyren, og da er batteriet i beste fall ødelagt. I verste fall sprekker det og sprer syren utover gulvet, hvor den raskt kan etse seg nedover i gulvbord og isolasjon. Ikke pent. Den gode vintercamper sørger derfor enten for strøm til laderen i vogna, eller han tar ut batteriet for frostfri oppbevaring om strøm ikke er tilgjengelig. Kjøleskapet er en annen strømforbruker, som mange lar være påslått vinterstid. Blir det for kaldt, vil imidlertid også kjøleskapet fryse til. De som har møtt gjenglemt innhold fra et vinteravslått kjøleskap vandrende rundt på gulvet i vårløsningen, får garantert en opplevelse de aldri glemmer. 

Dette er bare noen få, velmenende og litt humørfylte råd som kan bidra til å sikre en god vintercamping eller et godt møte med en campingvogn i dvale neste vår.

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Norway East-West