Tekst og foto: Knut Noer jr.
Bobil og Caravan magasinet, nr 3, juni 2014

På strøket i middelalderens Bremen: Perler på en Schnoor

En mann og en kvinne har trengt seg ned i en liten badestamp, midt på torget i Bremens eldste bydel. Mannen sitter presset opp mot kanten av stampen, og klør seg i bakhodet mens han betrakter den frodige kvinnen. Ved å legge beslag på det meste av plassen har hun funnet en mer behagelig stilling.

På nedertysk eller platt-tysk ble middelalderens offentlig badehus i Tyskland kalt «Staven», og betraktet som ganske uanstendige fordi menn og kvinner badet om hverandre. I hansabyen Bremen ble de første offentlige badene anlagt i området ved havnen, og det aller første ble oppført nettopp ved det vesle torget hvor Jürgen Cominottos skulptur «Die frölichen Badenden» i dag minner oss om hva som en gang var.

Det samme gjør navnet på Bremens eldste gate, Stavendamm. Den leder fra havnekanalen og elven Weser opp til torget med badeskulpturen. Her finner vi også utløpet av tverrgaten som etter hvert har lånt sitt navn til hele bydelen – Schnoor. Navnet er velvalgt, for tett som perler på en snor lener de gamle småhusene seg mot hverandre, på begge sider av den buktende gaten. Små perler av arkitektur- og byhistorie, skubbet sammen langs en gate som det for en førstegangsbesøkende kan være vanskelig nok å løsrive seg fra, og umulig ikke å vende tilbake til.

Svært mange av de små husene var opprinnelig boliger for fiskere, sjøfolk og håndverkere. Men de smale fasadene var like mye et resultat av skatteplanlegging som av nød. Fordi eiendomsskatten ble beregnet på bakgrunn av husfasadens bredde mot gaten, var resultatet gitt.

Butikk – eller museum?

Om bygningene langs Schnoor i seg selv kan friste noen og enhver til en rusletur bakover i historien, er det likevel hva de i dag inneholder som gjør det sterkeste inntrykket. Her er det hverken fastfood-restauranter eller kjedebutikker som råder grunnen, men en utrolig samling små spesialforretninger av de forskjelligste slag. Enkelte så spesielle at du kommer i tvil om det virkelig er en butikk du er kommet inn i – eller kanskje et museum? Som Das kleine Spielzeug Museum i Schnoor 24, med en fascinerende privatsamling av gamle leker i etasjen over butikklokalet.

Og i Atelier GAG i nr. 31 er det skulptøren Fritz Königs ofte humørfylte pappmodeller av alt fra staselige patriserboliger og skip av mange slag til pingviner, fabeldyr og forelskede par som fyller både hyllene i det vesle lokalet og utstillingsvinduene. Enkelte av modellene får liv om man svinger på en liten sveiv festet til en sokkel med «maskineriet» – en enkel kamaksel i tre kombinert med sinnrike tannhjul-profiler fremstilt av den samme pappen som figurene.  

Drei på sveiven, og det forelskede paret senker sine hoder og vender ansiktene mor hverandre før leppene møtes i et kyss. Men ikke alt er mekanisert, og hus-modellene leveres som byggesett der man selv klipper ut de enkelte elementene fra pappark, for så å lime det hele sammen. En spennende aktivitet som i motsetning til dagens dataspill samler hele familien.

Tre – og blikk

Folkelig treskjærerkunst fra Erzgebirge, fjellområdet på grensen mellom tyske Sachsen og tsjekkiske Böhmen, er spesialiteten hos Erzgebirgische Volkskunst i Schnoor 25, med særlig appell til sjø- og båtfolk. For her er hovedvekten lagt på det maritime, med alt fra skipsmodeller, kapteiner, styrmenn og matroser til måker og annen sjøfugl.

Skal det heller være noe i blikk, er Schnoor Oase i sidesmuget Wüstestätte stedet, med nostalgiske trekk-opp-leker, kakebokser og gamle reklameskilt. Mens de lakkglinsende blikk-bilene som fallbys hos Lilliput im Schnoor i nr. 11 er fremstilt med et glimt i øyet, fylt opp som de er med muntert karikerte passasjerer.

Er du lei av den gamle hagekannen, er hagekanner formet som elefanter, katter, hunder, griser og pingviner blant underfundige spesialiteter i Schnoor Lädchen med adresse Am Landherrnamt 3. Butikken er også kjent som et mekka for Bremen-produserte søtsaker av mange slag – og Weserwasser energidrikk.

Og i det like trange sidesmuget Spiekerbartstrasse finner vi i nr. 1-2 de fantasifulle og høyst fargerike håndmalte dyrene til kunstnerne Sabine Reichelt og Silke Bölts. For å være like velegnet som dekorasjoner ute i hagen som innendørs er de fremstilt i værbestandig, glassfiberarmert plast.

Kunstnerkoloni

I Schnoor har også en rekke bildende kunstnere slått seg ned med sine atelierer og utsalg, her er kunstmalere, skulptører og keramikere og arbeider i porselen, sten og smijern, mens Galerie Wildes Weiss i Schnoor 5-7 byr på spennende separatutstillinger

Det er heller ingen mangel på små kaféer og spisesteder i Schnoor. De holder åpent også utover kvelden etter at alle butikkene er stengt, og med overraskelser også her. Som Katzen Café i nr. 38, som det tyskklingende navnet til tross hverken er kafé eller har katter, men er en populær fransk restaurant med spisekart i Toulouse Lautrec-design og med franske trykk på veggene. Mens menyen riktignok også rommer tyske og Asia-inspirerte retter i tillegg til franske klassikere.

Kjent for sitt smakfulle hjemmebrygg er Kleiner Olymp i Hinter der Holzpforte 20.  Schnoor Braü er en mørk men likevel ganske lett pilsener-variant med mye krydder og karakter, godt tilpasset det nordtyske kjøkken som dominerer menyen.

Ellers betyr fraværet av kjedebutikker på ingen måte at det er noen mangel på mote- og klesforretninger i Schnoor. Mens sports- og vinterklær i skandinavisk stil er spesialiteten i Hanse Wind i nr. 16, er det enda varmere plagg som fanger oppmerksomheten i Alpaca i Schnoor 20-21. Her er det fargerike strikkejakker i alpakka-ull fra Ollipac i Peru som kan friste noen og enhver.

Kraftig sminket julestemning

Flere overraskelser venter i forretningen som året rundt selger julepynt i Marterburg, tverrgaten ved enden av Schnoor. Visst finner du i den helårsåpne juleforretningen Weihnachts Träume i nr. 45 julepynt det kan være fristende å ta med hjem. Men her er også ting du slett ikke er forberedt på, som den tilårskomne og kraftig sminkede fruen som i full julemundur sitter på disken – en livaktig dukke i hel størrelse. Mens bakveggen i lokalet, som effektiv kontrast til en samling kunstige juletrær, er en høyst autentisk del av den gamle bymuren.

I Galeria Afro-Asiatica Curiositäten i Marterburg 29 er det en omfangsrik samling skulpturer og religiøse gjenstander fra Tibet, Nepal, Burma, India, Kina og Thailand som presenteres, sammen med fargerike veggdyr og annen kunst fra Afrika.

En smak av Bangkok

Men hvem kunne vel ane at det lille huset i bindingsverk litt lenger nede i gaten, på hjørnet av Marterbrg og Hinter der Balge, er stedet for vaskeekte thailandsk massasje? Go-Asien Massagen har tradisjonell Wat-Po tempel-massasje på programmet, i tillegg til ryggmassasje, urte- og honning-massasje, fotsoneterapi og saltskrubb.

Sjarmerende er metallskiltet på døren med opplysninger om åpningstidene: «Vi er stort sett til stede fra 9 eller 10. Noen ganger allerede fra 8, men mange ganger først fra kl. 11. Vi går omtrent 18 eller kl. 19, men mange ganger allerede kl. 17. Mange dager eller ettermiddager er vi her overhodet ikke. Men i den senere tid har vi vært her hele tiden. Mandag til lørdag kl. 10 – 19. Og uansett gjerne når De selv måtte ønske.»

Kanskje godt at også mobilnummer for timebestilling er oppgitt.

Camping i Bremen

Er du på vei videre sørvestover fra Hamburg kan det smake godt med en stopp i Bremen, og med sine 153 romslige standplasser på rundt 100 kvm, er Camping am Stadtwaldsee (www.camping-stadtwaldsee.de) en velegnet base under oppholdet. Den befinner seg i et trivelig skogsområde like nordøst for sentrum, direkte forbundet med Bremens store bypark Bürgerpark.

Følger du A1 eller A7 mot Bremen, velges med ringveien «Bremer Kreuz» som utgangspunkt A27 videre, i retning Bremerhaven. Ta deretter avkjørsel 19 «Bremen – Universität», og følg skiltene «Campingplatz». Den femstjerners plassen har egen gressbakke for telt, og utleie av telt med plass til fire for gjester som ankommer uten annet campingutstyr enn egne soveposer. Her er ellers restaurant med regionale spesialiteter og utsikt over innsjøen som campingplassen er oppkalt etter fra uteterrassen, en mindre butikk, og trådløs internett, Til de offentlige strendene ved sjøen er det snaue fem minutter å gå.

For bobilister som ankommer utenom åpningstidene tilbys en egen «bobilhavn» med myntinnkast for tilkobling av strøm og betaling av personavgift (i høysesongen 7,50 euro pr. voksen og 5,50 euro pr. barn, fra kl. 17.00 til kl. 12.00 påfølgende dag). Med ACSI-kortet som bestilles fra NCC oppnås reduserte døgnpriser utenom høysesongen.

Sitater:

«Badene i Tyskland ble i middelalderen betraktet som ganske uanstendige»

«Tett som perler på en snor lener de gamle småhusene seg mot hverandre»

«Drei på sveiven, og det forelskede paret senker sine hoder»

«Flere overraskelser venter i forretningen som året rundt selger julepynt»





La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.

Turforslag