Lesestoff for deg som elsker campinglivet

Campingportalen på tur sommeren 2020 - del 2
Tekst og bilder: Campingportalen /Fortunaweb AS

Campingportalen på tur sommeren 2020 - del 2

Så var endelig dagen kommet for å sette kursen mot Telemark og Norsjø ferieland. Tidligere hadde vi kun vært her på dagsbesøk, og det hadde gitt oss et svært positivt inntrykk av plassen. Forventningene var derfor store da vi noen timer etter utsjekk fra Hokksund Camping rullet inn på Norsjø ferieland.

Norsjø ferieland

Vi skulle være på Norsjø i en uke, og visste at dette var en veldig populær plass. Vi hadde derfor reservert tomt i god tid før ankomst. Vi har en stor vogn, og var derfor nøye med å poengtere dette i bestillingen.

I resepsjonen ble vi mottatt av en svært hyggelig dame som senere viste seg å være driveren av stedet. Hun tegnet og forklarte veien bort til tomten slik at vi ikke skulle kjøre feil. Tomten vi fikk var helt ypperlig plassert, stor og flott, nesten rett ved vannkanten. Her var det kjempegod plass til både vogn og fortelt - nå lå alt til rette for en flott uke på Norsjø ferieland.

Norsjø Kabelpark

Norsjø Kabelpark ligger flott plassert på Norsjø ferieland og er Norges eneste fullverdige vannski- og wakeboardanlegg. Det er ingen tvil om at for mange av gjestene er det dette som er det store trekkplasteret. Det var tett mellom vogner med våtdrakter hengene til tørk og det tilbys både kurs og utleie av utstyr på plassen. Spennende aktivitet som passer for mange aldre!

Når kabelparken stenger på kvelden, blir området til et yndet badested for barna. Kjempestas å klatre på hoppene og veldig flott også for de med for eksempel SUP-brett.

Restauranten på Norsjø

Norsjø Ferieland har egen restaurant med god mat og drikke, og blir de minste utålmodige ligger en stor lekeplass rett ved. Fra restauranten har man en flott utsikt over bukten som campingplassen ligger ved.

Heddal stavkyrkje

Norsjø ferieland ligger med kort avstand til mange ulike attraksjoner. Notodden er en 20 minutter kjøretur unna, og her finner du for eksempel Heddal stavkyrkje og bygdetun som er vel verdt et besøk.

En stavkirke er en kirke bygget av tre med en bærende konstruksjon av staver (stolper). I Norge har vi i dag 28 bevarte stavkirker, Heddal er den største av dem med en lengde på 20 meter og høyde på 26 meter. Den ble bygd en gang på 1250-tallet.

Vi klarte å legge turen hit i rett tid for å få omvisning av en dyktig guide som kunne fortelle mange historier rundt kirken, blant annet sagnet om hvordan kirken ble bygd. Vi kan love både troll og annen mystikk i sagnet, så det er bare å legge turen innom Heddal stavkyrkje. Sørg gjerne for å få med deg en guidet omvisning, det anbefales på det sterkeste.

Heddal bygdetun

Et lite steinkast fra kirken finner du Heddal bygdetun. Her kan du bli bedre kjent med livet på en storgård i Heddal på 1800-tallet. Bygningene kommer fra distriktet, og ett av de kanskje flotteste byggene er Rambergstugo - hovedhuset - som er flott dekorert av rosemaleren Olav Hansson 1784. Dette var den første bygningen som kom til Heddal bygdetun.

Tinnfoss

Bare noen hundre meter fra Notodden sentrum ligger Tinnfoss. Fossen er regulert, men er du heldig å besøke den når kraftstasjonen åpner slusene er det er rått syn. På slutten av 1800-tallet var fossen sentral i et industrieventyr som har ført den inn på UNESCOs verdensarvliste. Kraftstasjonen som stod klar i 1901 ga blant annet strøm til papirfabrikken som fikk tømmer fløtet ned i et eget løp i fossefallet, men mye større for Norges industrihistorie er strømmen som ble levert til Norsk Hydros forsøksfabrikk.

Sam Eyde og Kristian Birkeland er regnet som grunnleggerne av Norsk Hydro og startet forsøkene med produksjon av Salpeter nettopp her på Notodden. Dette er verdt å få med seg, og en naturlig ferd videre er å legge kursen til Rjukan og Vemork - Det var nettopp det Eyde og Birkeland også gjorde i sin tid for å produsere strøm i VIRKELIG stor skala. Denne stømmen ga oss Norges første kunstgjødselfabrikk.

Telemarkskanalen

Telemarkskanelen er kanskje en av de mest kjente attraksjonene i Telemark. Dette er en vannvei som trekker seg helt fra Skien og opp til Dalen. Landskapsvariasjonene er store på denne 105 km lange traseen som har en høydeforskjell på 72 meter fordelt på 18 slusekamre.

En tur på Telemarkskanalen kan for eksempel kombineres med en overnatting på det ærverdige Dalen Hotel som også omtales som "eventyrhotellet".

Vrangfoss sluser

Telemarkskanalen kan oppleves både i båt og på land. I år valgte vi land-varianten, og dro til det kanskje flotteste sluseanlegget langs ruten – Vrangfoss sluser. Her er det fem slusekamre med en samlet løftehøyde på 23 meter.  Hvis man kun ønsker å besøke ett sluseanlegg vil vi anbefale at man velger dette.

Man kan gå langs slusene og følge båtene ferd gjennom kamrene. Her er det mange mennesker i sving som sørger for en trygg tur fra kammer til kammer.

Neste gang er planen å teste båtvarianten, det er nok slett ikke en mindre fasinerende opplevelse det heller.

Rjukan og Vemork

En tur til Rjukan og Vemork har lenge stått på ønskelisten, og nå var endelig turen kommet. Rjukanfossen ga grunnlaget for Vemork, og da den stod ferdig i 1911 var den verdens største kraftstasjon.

Utbyggingen av Vemork var et ledd i etableringen av "Rjukan I", salpeterfabrikken på Rjukan. Vannkraft, norsk teknologi, ingeniørkunst og rallarenes og industriarbeidernes innsats gjorde Rjukan kjent som et industristed med stort kraftverk. Vemork kraftstasjon er en av de mest kjente kraftverkene internasjonalt.

Bare flaks og god timing stoppet en plan om å sende alle turbinene til metallgjenvinning - kraftstasjonen er derfor bevart, og driftes i dag som Norsk Industriarbeidermuseeum. Det gjør mektig inntrykk å se hvor enomt dette anlegget var i sin storhetstid.

Vemork-aksjonen

Vemork-aksjonen var sabotasjeaksjonen mot tyskernes produksjon av tungtvann under andre verdenskrig, og må nok gis mye av æren for at folk flest kan nikke annerkjennende og si at de har hørt om Vemork.

Tysklands kamp om tungvannet finnes det nærmest uendelig informasjon om, men besøker du Vemork kan du oppleve noe som inntil nylig har vært forbeholdt historiebøkene; Fabrikken der tungsvannet ble produsert er revet, men for bare noen få år siden klarte en ildsjel å overbevise de rette folkene om at selve tungsvannsanlegget kunne finnes under bakken...

Så sent som i 2017 lyktes det å grave frem kjelleren under hydrogenfabrikken, og det var nettopp her den kjente sabotasjeaksjonen skjedde. Kjelleren var intakt! I skrivende stund (2020) pågår fremdeles anleggsarbeid, men det går sakte men sikkert mot et ferdig musem hvor du kan oppleve et av de større øyeblikkene fra krigshistorien med egne øyne.

Kos ska vi reis?

Etter en flott uke på Norsjø Ferieland var vi klare for å flytte litt på oss igjen. "Kor ska vi reis?" Ja, det spør påskegeneral Viggo Valle om hvert år, og det er det nok mange ferieturister i Norge som har gjort denne sommeren. Med svært mange nordmenn på tur og begrensede muligheter for reservasjon av campingtomter underveis har det til tide vært en ekstra påkjenning å ikke helt vite hvor turen går videre. Det er jo også en kjennsgjerning av veistandarden inn mange campingplasser i Norge ofte er svært dårlig. En bomtur kan derfor bli ekstra krevende hvis man skulle være så uheldig å møte andre i samme ærend med campingvogn på veier der 2 biler knapt nok kan komme forbi hverandre.

Heldigvis var vi heldige og fikk en flott plass på Lovisenberg Familiecamping i Kragerø. 10 dager med herlig skjærgårdsidyll langs den flotte Telemarkskysten lå foran oss.

Klikk her og følg oss videre på vår fantastiske Norgesferie 2020!

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.