AV: Kristin Smedsrud
Bobil og Caravan magasinet, nr 6 Desember 2019

Blaafarveværket: Norsk glassbedrift med juletradisjoner

Lei av kjøpesenteret? Kom i førjulsstemning i vakre historiske naturomgivelser - kun en time fra Oslo. Blaafarveværket ligger idyllisk til i snødekket vinterlandskap. Tradisjonen tro holdes det førjulsåpent i tiden 23. november - 15. desember. Et avbrekk i hverdagen for alle som har lyst til å komme i julestemning og gjøre unna julegavene vekk fra byens kjas og mas.

Fra 1773 til 1893 var Blaafarveværket og Koboltgruvene arbeidsplassen til tusenvis av mennesker som jobbet for å utvinne kobolt fra gruvene på Modum. På den tiden var dette Norges største industribedrift. Kobolten ble brukt til fremstilling av koboltblå farge til verdens porselens- og glassindustri. I dag er verket tilgjengelig for publikum som museum og kunstgalleri. Vi møter Christian Haugen, markeds- og informasjonsansvarlig, som ønsker velkommen til en omvisning for å se nærmere på hva besøkende kan finne her i førjulstiden. Foran inngangen er det en stor parkeringsplass med gratis parkeringsplass. Her er det enkelt å sette fra seg doninger i alle størrelser.

Koboltgruver

Hva tror du folk tenker på når de hører Blaafarveværket? –« Mange forbinder nok Blaafarveværket med de gamle koboltgruvene og vakkert blåfarget glass, men stedet har også mye annet å by på. Det meste som selges her kommer fortsatt fra norske selskaper»-, forklarer Christian stolt. –« Noe mange ikke kjenner til er nok vår matproduksjon»-, forteller Christian. –«I tidligere år var det kun butikkene og kroa som var åpen fire sommermåneder i året. Kjøkkenet er jo åpent hele året, for vi bruker vinteren til å steke opp og forberede store mengder råvarer for sommersesongen. Vi fant derfor ut av vi kunne jo like gjerne servere mat om vinteren også»-.

Kortreist mat

Hva er det som produseres her? –«Vi er jo opptatt av kortreist mat og her lager vi den populære lokale gryteretten, hjemmelagde julekaker, julepølse, leverpostei, sild og karbonader. Et av våre varemerker er Lefsekling som har blitt produsert av Rønnaug Andefossen siden 1978. Den er så populær og vi selger over 15 000 stykk under sesongen. Rønnaug kjevler ut «klingen» og steker den på en stor rund takke. Deretter deles den opp i snipper med smør og sukker på», forteller Christian. Så all denne herligheten kan nytes her inne på området? –«Javisst, i Bødtkerkroa serveres tradisjonell juletallerken, julegrøt og mye annet godt. Du kan også kjøpe med deg ferdig hjemmelaget julemat hjem herifra»-.

Tønneverksted

Bødtker, hva betyr det? –«He he, navnet Bødtker betyr tønne. Denne kroa har fått navnet fra det opprinnelige tønneverkstedet som lå her. Den gangen ble blått pigment ble fraktet i store tønner som ble laget her. Vi har også hjemmelaget gruveost som produseres i samarbeid med Eiker Gårdsysteri. Den lagres langt inne i koboltgruvene og er en prisbelønnet gruveost med en særpreget og fyldig smak. Den lange lagringsprosessen og gruvens spesielle klima og luftfuktighet gjør at osten får den gode smaken.

Unike julegaver

Vi vandrer videre inn i museumsbutikken, for å se på salgsutstillingen «Dyrene har sjel» fra den avdøde kunstneren Lillebet Foss (1930–2017).  Her er mange spennende motiver med og uten ramme. Kunsten selges under juleåpent rett fra vegg.  – Vi fant at Kittilsen i sin tidligere kunst stilte spørsmålet; «Har dyrene sjel?», og vi sytes derfor det var artig med kontrasten, smiler Christian. – For Lillebet Foss har dyrene sjel. Hennes kunst er båret frem av kjærligheten for dyrene og deres verden. Her kan man få ekte kunst på veggen for en god pris fra kr. 400 og oppover. Utstillingen arrangeres i samarbeid med Blomqvist Nettauksjon. Utstillingen har gratis inngang. Christian forteller at barna ikke trenger å kjede seg.  Her er gratis juleverksted hvor de kan lage alt fra julelykter, nisser og juletrepynt, tegne og leke.

Nordens største utvalg av koboltblått glass

I «Den blå butikk» som ligger i den gamle møllebygningen finner vi vakre gjenstander i alle størrelser. - Den klare og rene fargen gir glasset en spesiell glød, forklarer Christian. – Det meste her kommer fra glassblåsere og glassprodusenter i Norge. Her er mange julegaveider fra små søte glassnisser og julefigurer til store flotte dekortallerkener. Christian kan fortelle at de store tallerkenene er designet av Vida Glass i Moss. Drevet av et kunstnerektepar har sin egen glasshytte der. Designeren Anne Flohr har skapt disse vakre lysestakene og vasen med sommerfugler. Ute på gulvet er julebordet dekket til inspirasjon for hvordan det kan gjøres. Langs veggene i rommet står det utstilt en permanent samling av koboltblått glass og porselen fra mange tidsepoker. Her er mye å hvile øynene på.

Handel gjennom 250 år

Landhandleriet er en spennende butikk som minner om en gammeldags krambod med gamle reklameskilt på veggene. –«Her har det vært butikk i over 250 år»-, forteller Christian.

Bygningen var et samlingssted med skjenkestue i kjelleren. Her spiste blant andre Edvard Munch og Frits Thaulow med malerkolleger, under friluftsakademiet i 1880-årene.

For søtmonser finnes gammeldagse drops, Kongen av Danmark, polkagriser og brente mandler, karameller, kjærlighet på pinne, lakris og sjokolade med spennende fyll. - Godsaker som har en tendens til å bli med hjem om du kommer innom her.

Lekerom

Lenger inne i butikken er lekerommet. I rommet ved siden av finner vi mengder av utsyr til kjøkkenskuffene og interiørartikler. Det lukter deilig fra poser med nykvernet kaffe eller teblader, som du kan ta med deg hjem. Veg i vegg ligger stein- og smykkebutikken med rikt utvalg av unike smykker. –«Her finner du smykker som ikke er masseprodusert»-, forteller Christian. Langs veggene finner vi lysestaker, skinn, vesker og hansker som er flotte gaveideer – eller om du får lyst til å unne deg noe selv. Vi takker for omvisningen, full av nye inntrykk. Det kan være verd å avlegge Blaafarveværket en førjulsvisitt.





La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.

Turforslag