Lesestoff for deg som elsker campinglivet

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.

Av: Bjarne Eikefjord
Bobil og Caravan magasinet, nr 5 Oktober 2020

Propanvettreglene: For din sikkerhet som camper

2020 har vært et år hvor flere tusen nye campere har forsøkt campinglivets gleder, mange for første gang. Nå står høst og vinter for tur. Da kan det være på sin plass å minne om propanvettreglene. Like viktig for campere som fjellvettreglene er for sikkerheten til de som bruker naturen hele året. Vi minner derfor om retningslinjene for sikker bruk av propan.

Omtrent alle campingkjøretøyer på to eller fire hjul bruker propangass til oppvarming eller kokkelering. Gassgrillene har etter hvert gjort sitt inntok til erstatning for de osende kullgrillene i hager og hytter. Propangass er en god tjener, men en farlig fiende, heter det. Hvert eneste år skjer det større eller mindre ulykker fordi gassen har kommet på avveie eller blitt antent utenfor de tilpassede brennerne. AGA, største norske leverandør av propangass, har derfor lansert «propanvettreglene» for å veilede brukerne slik at de tryggere kan bruke sine griller, kokeapparat og varmekolber ved camping og fritid.

Håndteres riktig

Propangass må håndteres riktig og i samsvar med forskriftene. Da er det mye som skal til før det går galt med propangass, sier Kai Arne Tollerud, sikkerhets- og kompetanseansvarlig i AGA. For å begynne med selve propanflasken. Den kan være i stål, aluminium eller kompositt. Komposittflaskene er lettere og gode å bruke om sommeren, men om vinteren gir de problemer, fordi den gir for god varmeisolasjon. Flasker av stål og aluminium leder varme og kulde bedre, og det gir bedre gasstrykk når kuldegradene kryper på. Uansett hvilken flaske som brukes, skal den stå oppreist. Alltid. Også under transport. Dette fordi sikkerhetsventilen er konstruert for å slippe ut gass hvis trykket blir for høyt. Hvis flasken ligger, vil det komme flytende gass ut av ventilen, og da er ikke eksplosjonen lengre unna enn en liten gnist.

Gamle slanger

Slangene som skal føre gass fra flaskene og inn i gassanleggene, har produksjonsåret stemplet på selve slangen. 5-6 år er det maksimale man kan bruke en slik slange, da begynner den å sprekke opp og kan da lekke gass inn i vogna eller bobiler. Selv før slangene er gått ut på dato er det viktig å sjekke dem for sprekker og hull. Ved selv små sprekker i overflaten, må gasslangene skiftes straks. Gasslangene bør sjekkes og gassanlegget bør trykktestes ved den årlige servicen alle gode campere foretar på sine bobler og campingvogner.

Gassventil

For en rimelig penge kan man få gassventil som stenger av for gassen hvis slangene ryker. Detektorer som slår alarm om de «sniffer» gass på avveie, kan også være en god investering i liv og helse. Propangassen er tyngre enn luft og vil derfor søke til det laveste punktet i campingvogna eller bobiler. Personer kan dermed risikere å «stå til knes i gasslukt» uten at de merker noe som helst, før det hele flyr i lufta når gassbrenneren tennes. En riktig montert gassdetektor vil varsle på samme måte som en røkvarsler, om at her gjelder det å komme seg ut raskest mulig. Her følger så propanvettreglene som AGA anbefaler alle brukere å følge.

Propanvettreglene

  1. Les og følg bruksanvisningen på propanutstyret. Før du monterer og tar i bruk propananlegget, bør du forsikre deg om at alle anvisninger følges. Ikke forsøk å reparere eventuelle skader på apparat, regulator eller flaske selv.
  2. Sjekk for lekkasjer, spesielt slanger og koblinger. Propanslangen skal være merket etter europeisk norm, EN 3821. Internasjonalt godkjente propanslanger har oransje farge. Knekk slangen mellom tommel og pekefinger. Dersom det har kommet sprekker i slangen skal den skiftes. AGA anbefaler at slanger skiftes minimum hvert 3. år. Før hver sesong tar man en lekkasjetest på slangen og koblingene. Steng regulatoren på grillen, og åpne ved flaskeventilen slik at det blir et overtrykk inne i slangen og koblingene. Spray såpevann, eller egnet lekkasjespray som er å få kjøpt i faghandelen på slangen og koblingen. Blir det bobler må tiltak utføres.
  3. Bruk kun CE-merket propanutstyr.
  4. Ikke utsett flasken for kraftig varme. Alle propanflaskene til AGA har en sikkerhetsventil. Denne slipper ut overtrykk som måtte oppstå ved unormal varmepåvirkning, slik at beholderen ikke eksploderer. Stiger trykket inne i flasken til ca 25 bar vil ventilen åpne og slippe ut propangass inntil trykket/temperaturen synker igjen.
  5. Propanflasken skal alltid stå. Sikkerhetsventilen er designet for å slippe ut propan i gassfase hvis trykket blir for høyt. Dersom flasken ligger vil det komme flytende propan ut av sikkerhetsventilen, og denne vil ikke nødvendigvis avlaste trykket slik det er tenkt. Flasken kan i verste fall eksplodere.
  6. Ha alltid grillen eller gasskomfyren under oppsyn. Som med all annen bruk av varme skal man ved bruk være oppmerksom. Dette for å unngå uønskede hendelser. Tar det fyr i utstyret skal du forsøke å stenge gasstilførselen eller ta av koblingen til flasken om mulig.
  7. Etter bruk, koble regulatoren fra flasken. Om utstyret ikke skal brukes innen rimelig tid anbefaler AGA at regulatoren kobles fra og flasken oppbevares på et sikkert sted med god ventilasjon.
  8. Ha alltid nok gass, eventuelt en reserveflaske. Det er kjedelig å gå tom for gass når man er midt på sjøen eller på hytta. Sørg derfor for å alltid ha en liten reserveflaske for sikkerhets skyld.
  9. Du kan oppbevare inntil 55 liter propan inne i boligen din, samt totalt 90 liter i uthus, garasje eller liknende.

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

* Påkrevd