Av: Bjarne Eikefjord
Bobil og Caravan magasinet, nr 3 Juni 2021

Endelig på vei: Felles brannvernregler for campingplasser

I april leverte Kommunal og Moderniseringsdepartementet den lenge etterlengtede lovproposisjonen, 110 L, 2020 – 2021, om endringer i Plan- og bygningsloven. Lovforslaget vil sikre enhetlige brannvernregler for campingplasser over hele landet.

Norsk Bobil og Caravan Club reiste allerede i 2013 behovet for helhetlig campingplasslovgivning overfor flere departementer. I 2015 grep daværende kommunal- og moderniseringsminister, Per-Willy Amundsen fatt i saken og nedsatte et departementsutvalg, hvor NBCC deltok, for å utrede hva som burde gjøres. Det førte fram til en innstilling, som deretter har blitt liggende i departementet fram til nå.  I april la så departementet fram en lovproposisjon, hvor saksområdet legges inn som egen del i Plan- og bygningsloven, med hjemmel for forskrift om regulering av campingplassen. Når Stortinget har gjort vedtaket, er det omtrent like bra som en egen campingplasslov, mener Anita Hokholt Eng, fagsjef i NBCC.

Campingsesongen 2022

De nye forskriftene med regelverket for campingplasser vil gjelde nye tiltak på campingplasser fra og med campingsesongen 2022 – enten campingplassene er nyetablerte eller gamle.  Avstandskravet mellom campingenheter blir nå standard 4 meter. I tillegg skal campingplasser inndeles i parseller med etablering av branngater. I tråd med plan- og bygningsloven vil de nye kravene gjelde for nye tiltak. Som nye tiltak regnes i denne sammenheng nyetableringer, utvidelser, oppgraderinger og andre vesentlige endringer av og på campingplassen. Mindre endringer innenfor campingenheten vil derimot ikke utløse nye krav.

Enkle å etterleve

 –« De nye reglene skal være enkle å etterleve og gjøre campingplassene mer brannsikre. Med enda tydeligere regler blir det også enklere for det lokale brannvesenet å føre tilsyn med campingplassene, sier Nikolai  Astrup, kommunal- og moderniseringsminister (H). Han får følge av Jan Henrik Larsen, avdelingsleder camping i NHO Reiseliv: -« Det har vært spesielt viktig for NHO Reiseliv at regelverket ikke har tilbakevirkende kraft, campingbedriftene får mer forutsigbarhet i planleggingen fremover og at man får på plass et enklere regelverk å praktisere, som sikrer størst mulig grad av likebehandling av aktørene i bransjen»-.

Campingforeningene reagerer

Norsk Bobil og Caravan Club, NBCC, og Norges Bobilforening, NB, er stort sett positive til forslagene. Men begge reagerer på et par punkter. Anita Hokholt Eng, fagsjef i NBCC, tar opp at statssekretær Heidi K. Nakken under presentasjonen sa at «campingvogner med tradisjonelle fortelt i duk kan stå med 3 meters avstand». Anita mener dette må være en ren misforståelse, for: -«Tradisjonelle fortelt er mye mer brennbare enn dagens vegger i termotelt og kjøretøyer, og her må vi sørge for at det blir 4 meter»-, understreker Anita.

«Forbud» mot campingkjøretøyer over 3,5 meter»

Odd Ørstavik, NB, reagerer kraftig på at en campingenhet ikke skal være høyere enn 3,5 meter. –«Det betyr i praksis forbud mot flere større campingkjøretøyer, og det kan vi ikke akseptere»-, påpeker Odd. NBCC og NB vil forsøke å få til felles innspill under høringsrunden på forskriftene som kommer etter at selve lovproposisjonen er behandlet i Stortinget 25. mai. Nye forskrifter for campingplasser er forventet å tre i kraft fra 1. januar 2022.





La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.

Turforslag