Lesestoff for deg som elsker campinglivet

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.

Tekst: Sven Furuly, foto: Stian Lunn, Dampsaga Drift AS og Ian Brodie
Bobil og Caravan magasinet, nr 3 Juni 2020

Lillehammer Camping: Badestrand midt i byen

Norge har en rekke byer med muligheter for rekreasjon og badeliv i nær tilknytning til sentrum. Da tenker nok de fleste på kystbyene i vårt langstrakte land, også innlandsbyer som Lillehammer kan friste badeglade turister om sommeren.

Norske varmerekorder settes som regel i innlandet, været kan være stabilt i lange perioder, og pulsen er ofte lavere om sommeren i områder som typisk forbindes med vinter og skisport. Byen Lillehammer er et slikt sted. Byen, som med sine 28 000 tusen innbyggere ved nordenden av Mjøsa, skrev seg for alltid inn i norsk historie som vertskaps-by for De Olympiske Vinterleker i 1994. Et arrangement som ved avslutnings-sermonien fikk attesten «The best Winter Olympics ever», av daværende IOC-sjef Juan Antonio Samaranch. En høyst velfortjent honnør til Lillehammer og nabokommunene for sin innsats.

OL minner

Trettifem år senere står det fortsatt en rekke minnesmerker knyttet til den store folkefesten og som vinterportsted er Lillehammer en populær destinasjon. Men Oppland er også et levende turistfylke om sommeren, og særlig Lillehammer har en rekke attraksjoner å by på. Fra den flotte badestranden ved Lillehammer Camping til De Sandvikske Samlinger på Maihaugen og Lysegårdsbakkene. I tillegg er det en pulserende og trivelig liten innlandsby full av sjarme og viktige kulturminner. En by som også er et glimrende utgangspunkt for å besøke mange severdigheter i nabokommunene.

Campingsamarbeid

Lilllehammer Camping er en del av Norway East West-samarbeidet, der åtte campingplasser i den mest sentrale delen av Norge samarbeider på en rekke områder. Disse representerer et spennende mangfold, men har alle nærheten til flott natur og rekreasjon som sine kjerneverdier. Dette gjelder også Lillehammer – selv om vi ved ankomst undret oss litt om dette virkelig kunne være tilfelle. Atkomstveien går gjennom «Strandtorget» forretningsområde – som må være det største og mest besøkte handlesenteret i hele Oppland. Men skiltene viste vei, og med ett åpenbarte det seg en stor og rommelig campingplass. En typisk «by-camping», tenkte vi.

Moderne og tidsmessig

Campingplassen ble etablert i 1994 og har med hjelp av dyktige investorer siden 2013 utviklet et moderne og tidsmessig anlegg. Beliggenheten ned til bredden av Mjøsa byr på unike muligheter, men også en rekke utfordringer. År om annet blir Gudbrandsdalslågen ekstra flomstor om våren, og da stiger vannet i Mjøsa. Anlegg og installasjoner i nærheten må enten heves til et sikkert nivå, eller gjøres flomsikre. Slik det er gjort på Lillehammer Camping. Den andre store utfordringen ligger på miljøsiden. Enormes ressurser ble brukt av gjennom 1980-årene for å rense Mjøsa, og i dag er alle opptatt av godt miljøvern for å opprettholde Norges største innsjø som en naturperle. Dette innebærer at campingdriften må foregå på en klok og bærekraftig måte. Ikke minst når det gjelder håndtering av septik fra bobiler og campingvogner.

To roller

Lillehammer Camping spiller på en overraskende måte to ulike roller – akkurat som byen selv. Stian Lunn, daglig leder, forteller til Bobil & Camping Magasinet at for mange brukere er dette en «transitt-plass» på vei mellom øst og vest, eller syd og nord, i Norge. Beliggenheten nær E6 er praktisk, det store kjøpesenteret i nærheten gjør det lett å proviantere, og samtidig oppsøke tjenester som inkluderer alt fra bilverksted til hårklipp. Derfor har campingplassen et stort antall gjester årlig som faller innenfor denne kategorien. Det er særlig bobilene som velger overnattingsplasser som har en sentral plassering i forhold til hovedveiene. Plassen er åpen fra påsketider og har sin absolutt mest hektiske periode i juli, da andelen campingvogner kan komme opp i 35-40 av de besøkende gjestene. Takket være online booking inntil 24 timer før ankomst er det lett å reservere plass for et raskt opphold – selv i de mest hektiske periodene.

Familiecamping

Den andre siden av Lillehammer Camping er «stedet der folk slår seg til». Med sine ca 300 oppstillingsplasser – der alle har strøm og en stor del av disse nå er anlagt med fast asfaltdekke – og både lekeplasser og badeplassen noen meter unna, er det blitt en attraktiv familiecamping. Her slår gjerne familier leir i 3-4 dager, mens Lunn ofte ser at voksne par er mer opptatt av å utforske byen – der en kort spasertur tar deg fra campingplassen til gågata – selve hjertet i Lillehammer. Her finner du museer, gallerier, kunsthåndverk, og ikke minst en rekke gode serveringssteder. Lillehammer er også den nordligste anløpshavnen for Skibladner – den dampdrevne hjulbåten som har vært i rutedrift på Mjøsa siden 1856. Nå går den i turisttrafikk to måneder i året, fra rundt St. Hans i juni, til slutten av august.

Mange attraksjoner

Lillehammer Camping byr også på 120 sengeplasser fordelt på flere hytter og leiligheter inne på området, der det store servicebygget gir rom for ulike aktiviteter. Det er godt å tilgang til kjøkken, store oppholdsrom og TV-rom om været ikke er det aller beste – og bading og soling må settes på vent. Et nytt og raskt WiFi nett er også på plass. Når været er fint er trafikken stor og gjestene mange. Utlån av sykler er et populært tilbud, og dermed blir det lettere for turistene å utforske byen. Lunn forteller til Bobil & Camping Magasinet at de en periode også forsøkte å tilby leiebiler – for de som ville la sin egen bobil stå parkert noen dager – men interessen var liten. Tanken var god, for mange attraksjoner i området ligger 20-30 minutters kjøring fra Campingplassen. Hunderfossen Familiepark, Bjørnstjerne Bjørnsons hjem Aulestad, eller flotte turområder som Mesnalien, Balberg eller Hafjell er lettest å nå med bil. 

Rolig og sjarmerende

Campingplassen har også fått et godt omdømme i utlandet. Mange tyske turister som bare skulle ha en rask overnatting på veien mellom Svinesund og Nord-Vestlandet, oppdaget det Lillehammer hadde å by på, og et tysk bobilmagasin har kåret Lillehammer Camping til Norges beste campingplass. Den er tidsriktig og moderne, ligger nær E6 og har stor kapasitet, er men er likevel en overraskende rolig og sjarmerende campingplass som greier å favne to ulike grupper av gjester på en glimrende måte.

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

* Påkrevd

Norway East-West

Få nyhetene rett hjem i postkassen

 Få nyhetene rett hjem i postkassen

Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.
Meld deg inn i Norsk Bobil og Caravan Club du også!