Tekst og foto: Kristin Smedsrud
Bobil og Caravan magasinet, nr 3 Juni 2019

Familieidyll i strandkanten på Larkollen

Vi er på Larkollen Camping en tidlig vårdag for å ta temperaturen på sommerforberedelsene. Vårsolen har fått godt tak over stedet som ligger flott til på Larkollneset, et par mil sør for Moss. Det kan virke stille på overflaten, men det merkes fort at her er full aktivitet. Mange har funnet veien selv om luften er kjølig – de kan rett og slett ikke kan vente med å starte sesongen. Larkollen er en av Oslofjordens mest populære feriesteder.

Inne i butikken springer ungene ut og inn for å kjøpe slikkerier. Det regnes og divideres på hva de kan få kjøpt for pengene. En liten gutt har ikke så mye igjen på kortet og han får hjelp til å velge godteri han har nok til. Køen gjøres unna og Lisbeth Høiseth, bestyrer for Larkollen Camping ønsker velkommen. -Hvor lenge har du drevet stedet?  –«Det er blitt over 15 år nå. Tiden flyr og nå er nok en sesong i full gang. Vår sesong varer ca. fra 1.april – 30.september, men vi åpner hvis påsken er i mars. Campingområdet er åpen hele året, men om vinteren kan eierne kun bruke vognene sine»- sier Lisbeth.

Faste plasser og hytter

Kan du si litt om kapasiteten? –«Vi har 40 gjesteplasser og 363 faste plasser. I tillegg 10 ettroms- og en toromshytte og sanitæranlegg. Noen faste gjester har holdt til her i over 50 år,»- forteller Lisbeth. Hva er det som trekker folk hit, undrer BoCM? –«Det må være flotte badestrender og fine turområder. Eller stier som egner seg godt til sykling. Området er jo en halvøy, omgitt av strender. Vi har Paradisbukta som er kjent for sine fine strender og Danmarksbukta som er et populært surfe og kite’ område på grunn av vindforholdene. Gjestene får både sjø og skog på en gang. I tillegg finnes det båtplasser og gode fiskemuligheter. Den flotte golfbanen på Evje er heller ikke langt unna»-, Forteller Lisbeth Høiseth .

Vaktmester

En mann kommer inn i resepsjonen. -«Magnus Finskud er med i «arbeidsgruppa» av frivillige»- forteller Lisbeth. Magnus tilføyer at de er fire stykker som bistår med forefallende vaktmesteroppgaver på området. De er alltid tilgjengelige om det er noe gjestene trenger hjelp med. –«Jeg elsker denne plassen og er her så ofte jeg kan gjennom sesongen»- sier Magnus. Tove Johnsen og Gunnar Enggrav med hunden Lizzie kommer fra Bø i Telemark og har vært på caravanmesse i Råde. –«Vi valgte å stoppe her for vi var her en gang for mange år siden og husket at det var så trivelig her»-, forteller Tove.  Irene Knapskog og Liv Bredesen fra Bergen forteller at de er faste gjester på Larkollen hvert år første helgen i mai. 

Ferietradisjoner i generasjoner

Luften er kjølig men måkeskrik og sjøluft gir fornemmelsen av at sommer at sommeren nærmer seg. På lekeplassen er det full aktivitet. Marianne Mosling har vært der en tur innom der med barnebarnet Felix som sitter trygt på farmors arm. De skal tilbake til campingvogna og inviterer meg med. –«Vi har vært her i 18 år»-, forteller hun, og legger til: –«Vi har både vogn og bobil her, så kan vi se litt av Norge når vi får lyst til det. Sønnen vår Steffen har fått seg egen campingvogn like ved oss. Det er jo så kjekt å være samlet så får vi mye kontakt med barnebarn»-. Marianne ringer ham og Steffen møte oss i det vi kommer frem. Hunden Maggi logrer ivrig mot oss og Felix vil ned fra farmors arm for å leke med sin venn. –«Maggi og Felix er bestevenner»-, sier farmor.

Trær og sjø

Plassen er en luftig og fin naturtomt omgitt av høye trær og et glimt av sjøen. Hvorfor valgte dere nettopp dette stedet? –«Nærheten til sjøen og bademuligheter var viktig,», sier Marianne. –«Det jo et så fredelig sted og fin natur og topp for oss som elsker båtlivet. Vi har fast båtplass i nærheten,»- tilføyer Steffen. Han kom hit allerede som 8-åring og gleder seg over at Felix får oppleve det samme som ham. - Han begynner å sutre når han merker at pakker bilen og skal dra hjem. Han vil ikke hjem for han stortrives her.

Besteforeldre er med

Hvor ofte kommer dere hit? –«Vi har valgt å være nære familien og tilbringer det meste av sommerferien her. Det er praktisk å ha besteforeldrene like ved,»- smiler han. Marianne fortsetter: -«Vi starter alltid ved påsketider. En venninne og jeg startet med påskerebus for åtte barn for mange år siden. Det ble fort en fast tradisjon og nå deltar over 100 barn hvert år. Vi griller på stranden og lager morsomme aktiviteter. Nå får vi støtte fra NAF siden arrangementet har blitt så stort. Vi må ikke glemme St.hans feiringen på stranden da. Det har faktisk også hendt at vi har hatt julebord her. Vi bor på Langhus og i Ytre Enebakk, så det er jo ikke langt å reise. Det har mye å si for vi kan komme hit så ofte,»- sier Marianne Mosling.

Nytt hyttetelt

På en annen plass i samme område er det stor aktivitet. Lene Herbrandsen fra Oslo har hoppet i arbeidsklærne er i full gang med hageslangen.  –«Unnskyld antrekket,»- smiler hun og fortsetter:  –«Du skjønner vi holder på å bygge om her og det gamle teltet er revet. Jeg skiftet ut vognen i fjor og nå blir det nytt hyttetelt og kjøkken. Jeg gleder meg virkelig-.

Vi hilser på Arne Olsen som holder på med et kjøleskap. –«Arne er mammas venn, når jeg får nytt kjøkken må kjøleskapdøren hengsles om og da er det flott å få hjelp av Arne.»- forteller Lene. –«Hver gang det er noe så ringer damene meg,»- ler Arne og poserer gjerne for fotografen. Lenes kjæreste, Vidar Nordby bistår Arne med arbeidet. –«Nå er vi snart klare for sommeren,»- sier han muntert.

Flere generasjoner

Lenes lille dachs India spretter plutselig frem og bak følger Lenes mor Gro Kvalø. Hun holder til på plassen nedenfor. –«Det er så hyggelig å være sammen. Vi har vært her siden 1980.
Så det begynner å bli mange generasjoner etter hvert. Lene har nærmest vokst opp her. Jeg har passet hennes barn og nå har hun fem barnebarn,»- forteller Gro stolt. –«Du må se hvor hyggelig mor har det,»- sier Lene. Vi tar en tur ned i hytta. Her er det lyst og trivelig – en virkelig kosekrok med sommerlige kurvmøbler. Dere har en fin plassering her. –«Takk, dette er det eldste feltet på området. Det var godt å få sin faste plass. Før i tiden måtte vi stå i kø når sesongen startet. Det var førstemann til mølla prinsippet og ungene løp inn på området for å holde av en plass.»- forteller Gro

Tid til ungene gir trygghet

Hva er det som gjør at dere velger denne formen for ferie? –«Det er det enkle,»- sier Lene uten å tenke seg om: –«Når vårrengjøringen er unnagjort er det bare å slappe av. Vi slipper bruke tiden på masse vedlikehold.»- -«Og så har vi god tid til ungene,»- tilføyer Gro: –«Vi er alltid her tilgjengelig for dem. Det gir trygghet. Vi spiser middag hos hverandre annenhver dag. Den som arrangerer bestemmer menyen og den som går bort, tar med seg «tre-literen»»-. Det blir god latter.

Vårvær intet hinder

Borte i svingen passerer jeg fyr som er i ferd med å klatre opp på taket. – Hei, hva holder du på med? Det er Sverre Ødegård fra Askim: –«Jeg skal bytte antennen til Riks TV så det blir klart til kvelden.»- Han er på helgetur med kona Karin. –«Alt er vasket og polert i dag, så nå kan sommeren komme her for 38 gang,»- sier han stolt. Litt kjølig vårvær hindrer visst ikke ivrige gjester i å innta Larkollen. To og firbente nyter at nok en sesong står for døren. Mange familiekjære setter pris på nærhet til hverandre i ferie og fritid. Nye generasjoner bringer tradisjonene videre og verdsetter ferie og fritid hvor komfort og det lettvinte gir større rom for å slappe av og tid til samvær.



Campingplass(er) i området:



La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.

Turforslag