• Torghatten
  • Torghatten
  • Torghatten
  • Torghatten
  • Torghatten

Torghatten med en høyde på 258 moh. er mest kjent for sitt karakteristiske hull, som går tvers gjennom fjellet. Hullet er 160 meter langt, 35 meter høyt, og 20 meter bredt. Hullet ble skapt under istiden.

Vi anbefaler en spasertur opp til hullet - en tur som tar ca 20-30 min.

Torghatten har fått sitt navn etter sin beliggenhet på øya Torget og at det kan minne om en fasong som en hatt.

Hestmannen, De sju søstre, Vågakallen og Lekamøya?

Du har kanskje hørt om disse, men husker ikke helt hvordan dette hang sammen? Her kan du lese hele sagnet:

Vågakallen og Sulitjelmakongen hadde hver sine sorger. Den første hadde sønnen Hestmannen som var ulydig, og den andre 8 viltre døtre. Sulitjelmakongen var streng og nektet døtrene å være ute. Da han sovnet en kveld, lurte de seg allikevel ut. De ville ned til kysten for å danse og bade i måneskinnet. Hestmannen så søstrene bade i sjøen ved Landegode.

Han ble forelsket i Lekamøya og bestemte seg for å røve henne samme natt. I full rustning og med flagrede kappe om skuldrene jager han sørover i et vilt midnattsritt. De badende søstrene får øye på han og tar på flukt sørover alt de orker. Utmattet gir De syv søstre opp og kaster seg ned på øya Alsten mens den eldste flykter videre. I et veldig sprang hopper hun over Velfjord til Brønnøy akkurat som røveren nærmer seg polarsirkelen. Nå blir det håpløst for Hestmannen. Han ser at han ikke kan nå henne igjen.

Da bestemmer han seg for at i stedet for at hun skulle slippe unna vil han se henne død. Omkring i fjellene sitter trollene og følger med i spenning på den ville jakten. Kongen i Sømnafjellet ved Brønnøysund – Skarsfjellgubben – sitter også oppe og ser fram under hattebremmen på det som foregår mens dagen tar til å gi skyene et gyllent skjær.

Når Skarsfjellgubben ser at Hestmannen tar etter buen sin kaster han hatten i veien akkurat idet pilen er på vei mot Lekamøya. Pilen traff hatten og den falt ned på Torget rett sør for Brønnøysund med et stort hull igjennom, mens pilen endret retning og falt ned i havet ved Vikna. Lekamøya tok et kjempehopp og landet på Leka. Der snublet hun og mistet møssmørdunken som hun bar med seg .

Møssmøret rant ut over fjellene på nordvestsiden av Leka . Derav den gule fargen på fjellene. Lekamøya kom seg til sørspissen av Leka før sola rand og alle ble til stein, og kan ses den dag i dag.

  • Lekamøya på fart sørover, står som en liten tind og sees når en reiser langs Lekafjorden.
  • Torghatten – med det markerte hullet – er et kjent fjell og seilingsmerke sør for Brønnøysund.
  • De syv søstre sitter sammen og ser utover Sandnessjøen og omegn.
  • Hestmannen står på øya Hestmannøy som ligger rett under polarsirkelen. Sulitjelmakongen troner høyt inne ved svenskegrensen innerst i Salten.
  • Vågakallen vokter sine rikdommer ved Henningsvær i Lofoten.

(Kilde: https://bronn.no)

Offersøy Camping

+47 91 70 55 64
Campingveien 30
8860 Tjøtta

Tosbotn Camping

+47 99 38 83 30
Tosenveien - FV 76
8960 Velfjord

Adventure Vega Camping

+47 95 97 36 16
Risbakkveien 1
8983 Vega

Igerøy Gjestehavn og Camping

+47 95 05 74 94
Igerøyveien
8980 Vega

Mosheim Camping

+47 75 02 20 12
Mosheim
8900 Brønnøysund

Skogmo Familiecamping

+47 909 57 521
Skomo 64
8908 Brønnøysund

Torghatten Camping

+47 75 02 54 95
Torghatten
8900 Brønnøysund

Vennesund Camping

+47 75 02 73 75
8920 Sømna